Metalli- ja muoviteollisuus työllistävät ympäri maailman

Suomalainen metalliteollisuus

Ulkomaan vienti on aina ollut Suomelle tärkeää. Metalliteollisuuden tuotteet muodostavat suuren osan tavaraviennistä. Useimmiten ulkomaille toimitetaan erilaisia metallituotteita, koneita, laitteita ja kaikenlaisia kulkuneuvoja. Muoviteollisuus on viime vuosina ollut kovassa kasvussa sekä Suomessa että ulkomailla huolimatta siitä, että muovia ei yleisesti pidetä ympäristöystävällisenä materiaalina. Muovi- ja metalliteollisuuteen kuuluvat muun muassa erilaiset alihankintatyöt- ja tuotteet, kuten ohutlevy- ja puristintyöt, CNC-koneistukset, hitsaustyöt, muovin ruiskupuristukset ja kokoonpanotyöt.

Muovi- ja metalliteollisuuden tuotteita ovat muun muassa särmäyskoneet, epäkeskopuristimet, levyleikkurit, kärkisorvit, tankoautomaattisorvit, manuaalijyrsimet, porausyksiköt, tasohiomakoneet, porakoneet, tankoleikkurit- ja taivutuslaitteet. Teollisuuden suurin osa-alue Suomessa on metalliteollisuus, jonka toimialoihin kuuluvat muun muassa elektroniikkateollisuus, metallien jalostus, kulkuneuvojen, metallituotteiden ja sähkölaitteiden valmistus.

Metalliteollisuuteen kuuluvat toimialat

Metallien jalostus on aina ollut suosittu vientituote, jonka arvo ei tule laskemaan tulevaisuudessakaan. Metallien jalostustoimintaan kuuluvat sekä valimoteollisuus että värimetallien ja teräksen valmistaminen. Terästuotteita ovat putket, harkot, valimotuotteet, langat, rakennusteräs ja metallista valmistetut levyt. Suomalainen osaaminen arvostetaan kansainvälisesti todella korkealle, joten suomalaisia rakennusalan ammattilaisia on runsaasti työssä erilaisissa kansainvälisissä rakennusprojekteissa. Suosituimpia metallituotteita ovat metallirakenteet, metallisäiliöt, aseet, höyrykattilat, takomotuotteet ja työkalut.

Suomalainen metalli- ja konepajateollisuus ovat huippulaatua ja päteville metallialan osaajille on aina kaikkialla kovaa kysyntää. Muiden tuotteiden valmistukseen kuuluu toiminnallisten laitteiden, kuten voimakoneiden, maatalouskoneiden ja metallintyöstökoneiden valmistaminen. Elektroniikkateollisuuteen kuuluvat kalustetut piirilevyt, tietokoneet, viestintävälineet, viihde-elektroniikka, puolijohdekomponenttien valmistaminen ja muut optiset instrumentit.

Sähkömoottorit, muuntajat, generaattorit, akut, kaapelit, sähkökalusteiden, valaisimet, kodinkoneet ja sähkönjakelulaitteet kuuluvat sähköteollisuuteen. Alan suurin toimija on ABB. Kulkuneuvoteollisuuteen kuuluvat oleellisesti perävaunujen ja puoliperävaunujen, moottorien ja moottoriajoneuvojen valmistus, ja alan toimijana vaikuttavin on Valmet Automotive.

Metalliteollisuuden historia

Suomalainen metalliteollisuus otti ensiaskeleensa Suomessa jo 1600-luvulla ruukkiteollisuuden muodossa, joka tarkoitti metallituotteiden valmistusta. Konepajateollisuus syntyi 1800-luvulla, jolloin ensimmäiset konepajat perustettiin. Konepajat valmistivat muun muassa koneita, laivoja ja

rautateillä tarvittavaa kalustoa. Rautatehtaiden yhteydessä oli usein metallien jatkojalostuksessa tarvittavaa konepajateollisuutta, kuten esimerkiksi Högfors ja Fiskars. Suomi maksoi myös sovitut sotakorvaukset usein metalliteollisuudessa valmistettujen tuotteiden avulla.

Työtä paljon, osaajia vähän

Metalliala on viime vuosina ollut suurien muutoksien kourissa. Metallialan arvostus ei heikkene milloinkaan. Alalla on runsaasti avoimia työpaikkoja, mutta osaajien määrä heikkenee koko ajan. Apuna käytetään metallialan jatko- ja täydennys- sekä täsmäkoulutusta. Suomessa on aina ollut metalliteollisuutta ja Suomessa on myöskin ollut metallialan huippuosaajia. Kyseiset huippuosaajat ovat jo eläkkeellä ja uusi potentiaalinen osaajajoukko on alalle enemmän kuin tervetullut. Suomi on aina pystynyt vastaamaan kansainväliseen kilpailuun ja niin se tulee tekemään myös tulevaisuudessa. Laatuvaatimukset ovat korkeat ja tiukat sekä alan koulutus on huipputasoa. Telakkateollisuus on Suomessa lähes kestomenestyjä. Suomessa telakkateollisuuden monet tilaukset ovat nostaneet metalliteollisuuden tilauslukuja komeaan kasvuun.

Suomalainen muoviteollisuus

Muovituotteet ovat sekä viime vuosina että nykyään kovan keskustelun alla, niin on myös muoviteollisuuden tulevaisuus. Muoviala on sekä Suomessa että maailmalla huomattava työllistäjä, esimerkiksi Suomessa muoviteollisuuden parissa työskentelee noin 10 000 henkilöä. Muoviala tarjoaa monenlaista työtä sekä raaka-ainevalmistajille että muoviteollisuudelle, tuotannolle ja jälleenmyyjille. Muovin tuotanto tarjoaa myös jatkuvaa kehitys- ja tutkimustyötä.

Muoviteollisuus valmistaa monenlaisia tuotteita, kuten profiileja, levyjä, putkia, kalvoja, pakkaus- ja rakennusmuoveja. Muovi ei ole viime vuosina saanut pelkästään positiivista julkisuutta, sillä muovi ei maadu. Käytännössä ainoastaan biohajoava muovi voidaan kompostoida, jolloin se pystyy tuottamaan ravinteita, mutta muovinkierrätykseen biohajoavaa muovia ei saa laittaa. Kaikki biopohjaiset pakkausmuovit ja kierrätysmuovi eivät maadu, joten oikea paikka on aina lähes jokaisessa kunnassa sijaitseva muovinkeräyspiste.

Legendaarinen Sarvis Oy on lähes kaikkien suomalaisten tuntema yritys. Sarvis Oy on perustettu jo vuonna 1921, mutta vasta vuonna 1932 Oy Hartsiteollisuus Ab alkoi valmistaa täyssynteettisiä muovituotteita. Muovin tunnettuja käyttötapoja ovat olleet muun muassa elokuvafilmien selluloidi ja äänilevyissä tarvittava vinyyli, Muovituotteita on kaikkialla maailmassa saatavilla laidasta laitaan.

Muovituotteiden tulevaisuus

Muoviteollisuus valmistaa niin yritys kuin henkilöasiakkaille tuotteita muovista erilaisiin tarpeisiin. Muovin maine epäekologisena materiaalina on viime vuosina laskenut hieman muovin kiinnostavuutta maailmalla. Tiesitkö, että muovi ja ympäristö voivat kuitenkin elää sulassa sovussa, sillä muovilla on monia ympäristöä helliviä ominaisuuksia. Tutkitaanpa asiaa. Muovi on kuitenkin todella ratkaisevassa asemassa silloin, kun siirrytään kohti luontoystävällistä tulevaisuutta. Energiatehokkuus on toinen tärkeä kriteeri hyvää tulevaisuutta ja luontoarvoja ajatellen.

Muovilla on paljon etuja

Muovituotteet ovat mahdollistaneet jo kauan fossiilisten polttoaineiden vähentämistä ja toisaalta myös kulutusta. Muovi on materiaalina hyvin kevyt, helposti muotoiltava ja ennen kaikkea energiatehokas. Muovia sanotaan jopa kestävän kehityksen edelläkävijäksi.

Muovit on mahdollista kierrättää ja käyttää jälleen uudestaan jopa lukuisia kertoja. Muovien kierrätys ja hyötykäyttö on yleistynyt suurin askelin ja nykyään esimerkiksi Euroopan monessa maassa yli puolet muovituotteista kierrätetään. Muoviteollisuus kohtaa valmistusprosesseissaan toisinaan monenlaisia ongelmia. Yksi suurempia ongelmia on markkinoiden ajoittain nopeastikin vaihteleva raaka-aineiden hinta. Syynä öljyn kallistumiseen on usein raaka-öljyn vaihteleva hinnankehitys, jolla on taipumus heijastua myös tavallisimpiin muovien hintoihin. Muovin kannattavuuden parantaminen on yleistä niin Suomessa kuin muualla globaalissa maailmassa.

Muoviteollisuudelle kuten myös metalliteollisuudelle ulkomaan kauppa, eli vienti on tärkeää. Kansainvälistyminen edellyttää muovialan yrityksiltä monia asioita. Luottamus omiin tuotteisiin, tuotteiden korkea laatu ja yrityksen johdossa olevien henkilöiden hyvä riskinottokyky toimii suorassa suhteessa aina yrityksen nykyiseen ja tulevaan vakavaraisuuteen sekä kannattavuuteen.

Menestystarina nimeltä Havel Mechanics

on erikoistunut laadukkuutta, kestävyyttä ja säännöllistä kulutusta edustavien työvälineiden päivittäiseen käyttöön. Havel Mechanics eli Hassisen Veljekset Oy:n tarina sai alkunsa jo komeat 50 vuotta sitten. Yritys on valmistanut tuotteita vuodesta 1989 asti sekä yksityisten kuluttajien että erilaisten yritysten käyttöön. Havel Mechanics -tuotteita myydään sekä kotimaassa että viedään myös ulkomaille, eli suurin osa menee koko ajan Keski-Euroopan laajoille markkinoille. Yrityksellä on tunnettuja jälleenmyyjiä sekä Suomessa että Euroopassa.

Yrityksen tuotteet

  • Havel kantojyrsimet
  • Havel ketjutyökalut
  • Havel telankiristimet
  • Havel ympäristöystävälliset kumituotteet kierrätetyistä renkaista.
  • Havel kumiterä
  • Havel betonisekoitinlapa
  • Spiral letkusuojat
  • Ranturi veneilyn ja mökkeilyn tarvikkeita.

Havel Mechanics valmistaa ilmasto- ja ympäristöystävällisiä tuotteita sekä nykyisille että tuleville sukupolville. Uusiokäytetyt renkaat tunnetaan kovaa ja säännöllistä kulutusta kestävinä ja meluhaittoja vähentävinä tuotteina. Jokaisen tuotteen, eli koneiden ja laitteiden takana on korkea ammattitaito, asiakaslähtöisyys, luotettavuus ja 30 vuoden kehitystyön tulos.